Wat is acupunctuur ?

Geschiedenis?

Acupunctuur is een medische discipline die zijn oorsprong kent in China, zo'n 3500 jaar geleden. De naam was oorspronkelijk 'Zhenjiu', dit betekent "acupunctuur en moxa". In Europa is de term acupunctuur afgeleid van de Latijnse woorden 'acus' ( naald ) en 'punctura' ( steek ).

Acupunctuur vormt een belangrijk onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde en heeft als doel ziekten te genezen en te voorkomen. Hierbij wordt geprobeerd het evenwicht tussen Yin en Yang te herstellen. Een ziekte kan men beschouwen als een verstoring van dit evenwicht. Yin en Yang kan je het best vergelijken met de termen "materie" en "energie" van de moderne fysica. Door dit alles wordt acupunctuur beschouwd als een " Energetische Geneeskunde ".

Hoewel acupunctuur door veel mensen nog steeds wordt gezien als een methode om pijn te verlichten moet dit veel breder worden opgevat. In tegenstelling tot de traditionele westerse geneeskunde, waarbij het bestrijden van pijn vaak als doel wordt gezien en waarbij pijn als een klacht op zich wordt beschouwd, wordt bij Chinese geneeskunde steeds de volledige mens in beschouwing genomen. Er wordt gezocht naar de oorzaak van een probleem.

Om geen tijdelijke, maar wel een blijvende oplossing te vinden voor het probleem.

Gebruikte technieken

Naalden

Op specifieke punten, verspreid over het lichaam worden fijne naalden ingebracht met de bedoeling het Yin-Yang evenwicht te laten herstellen door de verstoorde energiestromingen te verbeteren.

Om bij de patiënt een naaldsensatie te bekomen zal de acupuncturist de naald lichtjes bewegen.

Cupping

Cupping is o.a. doeltreffend bij nek-, schouder- en rugklachten en wordt bereikt door met behulp van glazen bollen een vacuüm te creëren.

Gua Sha

Gua Sha, ook wel 'schrepen' genoemd, is een oude behandeltechniek waarbij met een plat voorwerp over de huid wordt geschreept tot de huid een rode kleur krijgt.

Ba Gua Fa

Dit is een combinatie van 'cupping' en 'gua sha' en kan dienen als diagnosemiddel en als behandeling. Er worden hierbij geen naalden gebruikt.

Moxeren

Bij moxeren worden de ingebrachte naalden verwarmd met een bolletje brandende kruiden 'Moxa' (Artemesia Vulgaris of bijvoetkruid). Deze kruidenbollen kunnen ook rechtstreeks op de lichaamspunten worden toegepast.

Kruidentherapie

Voornamelijk bij 'energetische tekorten' kunnen kruiden (bolletjes) heel nuttig zijn. Ze versnellen ook het algemene genezingsproces.

Tuina

Deze energetische massagetechniek levert o.a. bij kinderen goede resultaten op. Dit is een geheel van manuele technieken zoals: mobilisaties, manipulaties en tracties van wervelkolom en gewrichten, het masseren van bepaalde lichaamszones of spieren, het masseren van acupunctuurpunten en triggerpunten.

Voedingsadvies

Een uitgebalanceerd voedingspatroon zorgt mee voor het ondersteunen of ontlasten van bepaalde organen. Op deze manier kan voeding actief meewerken aan het genezingsproces.

Enkele vragen

Is acupunctuur pijnlijk?

Doordat acupunctuurnaalden veel fijner zijn dan injectienaalden, wordt het prikken door de meeste patiënten nauwelijks als pijnlijk ervaren.

Geloven of niet?

Acupunctuur is zowel bij baby's en zelfs bij dieren snel werkzaam en heeft dus helemaal niet met 'geloof' te maken. Hoewel de juiste werking van acupunctuur nog niet ten volle is achterhaald, is het wel reeds voldoende bewezen dat er reproduceerbare biologische veranderingen optreden op het moment dat er een naald in een acupunctuurpunt wordt ingebracht.

Angst voor besmetting?

Om elke vorm van besmetting uit te sluiten, maakt de moderne acupuncturist gebruik van naalden voor éénmalig gebruik.

Welke resultaten mag je verwachten?

Algemeen kunnen we stellen dat eenmalige, acute klachten (bv. spierpijn) sneller kunnen worden behandeld dan chronische aandoeningen zoals fibriomyalgie of cvs ( chronisch vermoeidheid syndroom )

Is acupunctuur gevaarlijk?

Wanneer acupunctuur door een goed opgeleide therapeut (zoals Dr Sun te Gent) wordt uitgevoerd, is het niet gevaarlijk. Bij zwangerschap bijvoorbeeld is het prikken van bepaalde punten verboden.

Soorten acupunctuur

Lichaamsacupunctuur : Harmonisatie van Yin en Yang, de basis van de acupunctuurbehandeling.

Ooracupunctuur : De naaldtechnieken worden in en op het oor gebruikt. Deze techniek wordt vooral bij pijnklachten en verslavingen toegepast.

Schedelacupunctuur : Deze recent ontwikkelde acupunctuurtechniek wordt gebruikt bij de behandeling van neurologische en cerebrale aandoeningen.

Elektro-acupunctuur : Bij deze techniek om o.a. een pijnstillend effect te bekomen, worden de acupunctuurnaalden gestimuleerd met een zwakke elektrische stroom.